Joskus onni potkaisee ja saat käyttöösi yllättäen suuren summan rahaa. Se saattaa tulla sinulle esimerkiksi perinnön, lahjan, bonuksen tai lottovoiton muodossa. Tällöin houkutukset rahan holtittomaan törsäämiseen saattavat olla suuret varsinkin silloin, jos mielessäsi ei ole minkäänlaista valmista suunnitelmaa sen suhteen, miten toimisit tällaisessa tilanteessa. Tämä ei kuitenkaan ole kannattavin toimintamalli. Mitä yllättävällä jättipotilla sitten kannattaisi tehdä?

Varmista veroasiat

Ennen kuin käytät rahojasi yhtään mihinkään, kannattaa varmistaa, tuleeko niistä maksaa veroa. Lähes kaikesta vastaanotetusta rahasta tulee maksaa jonkinlaista veroa, mutta esimerkiksi eurooppalaisista kasinoista saadut voitot ovat verovapaita. Jos et ole varma, miten veroasiat tulisi hoitaa, ole yhteydessä verotoimistoon tai palkkaa ammattilainen hoitamaan asiaa.

Maksa velkaa pois

Jos sinulla on esimerkiksi maksamatonta asunto- tai autolainaa tai erilaisia osamaksuja, kannattaa näistä ainakin osa maksaa pois. Näin sinulle jää jatkossa tuloistasi kuukausittain enemmän ylimääräistä käyttörahaa. Toki jos tiedät, että tulet vain velkaantumaan uudelleen maksettuasi edelliset velat pois, tämä ei välttämättä ole järkevin käyttökohde rahoille. Tällöin hyvä vaihtoehto voi olla sijoittaa rahat. Joskin järkevintä tietysti olisi opetella elämään ilman velkaantumista, jos vain mahdollista.

Jätä jonkin verran rahaa huvitteluun

Ihan koko summaa ei tietenkään tarvitse käyttää järkevästi. Varsinkin jos taloudelliset asiasi ovat hyvällä mallilla, voit aivan hyvin käyttää osan rahasta huvitteluun tai muuhun “turhaan”. Jos kyseessä on oikeasti iso somma, on sen saamista varmasti mukava juhlistaa jotenkin.

Luo hätävararahasto

Jos sinulla ei ole ollenkaan säästöjä tai minkäänlaista hätävararahastoa, kannattaa osa rahoista ehdottomasti laittaa säästöön pahan päivän varalle. Vaikka suunnittelisit asiasi kuinka tarkasti, eteesi saattaa siitä huolimatta tulla yllättäviä menoja. Tällaisia yllättäviä menoja voivat olla esimerkiksi lääkäri- tai eläinlääkärilaskut tai kodinkoneiden hajoaminen.

Sijoita rahat

Jos jäljelle jää rahaa sen jälkeen, kun olet tehnyt kaikki edellämainitut, kannattaa loput rahat ehdottomasti sijoittaa. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta sijoittamisesta, saattaa olla kannattavaa käydä pankin sijoitusneuvojan juttusilla. Sijoitusneuvoja avulla voit etsiä juuri sinulle sopivan sijoituskohteen. Toki vain yhteen kohteeseen sijoittaminen on melko riskialtista, joten sijoitusten hajauttaminen voi olla järkevää. Pankit tarjoavat usein erilaisia rahastoja, joissa sijoitukset on valmiiksi hajautettu erilaisiin osakkeisiin tai korkosijoituksiin.

Asuntosijoittaminen on myös yksi vaihtoehto. Jos sinulla ei ole omaa asuntoa, kannattaa toki ensin miettiä, olisiko oman asunnon ostaminen vaihtoehto. Asuntolainaa maksaessasi kuitenkin kartutat omaa omaisuuttasi, kun taas vuokrarahat menevät käytännössä täysin hukkaan. Jos sinulla taas on jo oma asunto, voit harkita sijoitusasunnon ostamista. Sijoitusasunnon ostamiseen on olemassa monia hyviä syitä. Yksi tärkeimmistä on se, että sijoitusasunto takaa tasaisen ja säännöllisen kuukausittaisen tulon. Parhaassa tapauksessa sama vuokralainen asuu omistamassasi asunnossa jopa kymmeniä vuosia. Asuntosijoittamisessa on vuokratulojen lisäksi toinenkin tuottolähde: arvonnousu. Asuntojen arvo vaihtelee ajan myötä. Jos myyt asuntosi pois oikealla hetkellä, voit saada siitä enemmän rahaa, kuin mitä itse asunnosta alunperin maksoit. Arvoa on mahdollista myös itse nostaa esimerkiksi remontin avulla.

Pidä pää kylmänä

Jos saat yllättäen käyttöösi suuren summan rahaa, saattaa olla houkutteleva ajatus pistää koko elämä remonttiin. Ennen kuin teet tämän, kannattaa kuitenkin miettiä kahteen kertaan. Usein käy niin, että kun tulot kasvavat, myös menot kasvavat samassa suhteessa, eikä käteen jää loppujen lopuksi yhtään enempää rahaa. Kannattaa ainakin alkuun pyrkiä pitämään menot saman suuruisina kuin ennenkin ja harkita hetken aikaa, mihin rahat olisi kannattavaa käyttää.