Sijoittamisen aloittaminen saattaa tuntua vaikealta, sillä vaihtoehtoja sijoittamiseen on niin monia. Sijoittaa voi esimerkiksi asuntoihin, osakkeisiin tai rahastoihin. Sijoittamista aloittaessa kannattaa ensin miettiä, miten pitkäksi ajaksi rahansa haluaa sijoittaa, kuinka suuria riskejä on valmis ottamaan ja kuinka paljon sijoittamisen eteen on valmis näkemään vaivaa. Nämä kaikki vaikuttavat siihen, millainen sijoituskohde kannattaa valita.

Jos tarkoitus on sijoittaa pitkäksi aikaa, tällöin osakesijoittaminen on hyvä vaihtoehto. Tarvittaessa osakkeet saa yleensä muutettua rahaksi melko nopeasti, mutta lyhyessä ajassa on turha odottaa kovinkaan suuria tuottoja. Osakekurssit saattavat heilahdella lyhyellä aikavälillä hyvinkin voimakkaasti ja osakkeiden arvo saattaa laskea jopa alle ostohinnan. Tämänkään vuoksi rahojaan ei kannata sijoittaa osakkeisiin, jos ne on tarve saada uudelleen käyttöönsä pian. Pitkällä aikavälillä kurssit lähtevät yleensä jossain vaiheessa nousuun.

Sijoittaisinko osakkeisiin vai rahastoon?

Sijoituskohdetta pohtiessa kannatta miettiä, kuinka paljon sinulla on aikaa ja kiinnostusta sijoitustesi seuraamiseen ja hoitamiseen. Jos päädyt siihen, että kiinnostusta riittää ja haluat hoitaa sijoituksesi itse, voi osakesijoittaminen olla hyvä vaihtoehto. Ennen kuin ryhdyt ostelemaan osakkeita, kannattaa kuitenkin perehtyä sijoittamisen perusteisiin sekä yhtiöihin, joihin olet ajatellut sijoittavasi. Osakkeisiin sijoittaessaan ei kannata mennä vain muiden vinkkien perässä, vaan tutkia yhtiötä itse ja seurata siihen liittyviä uutisia sekä asiantuntijamielipiteitä.

Suorien osakesijoitusten paras puoli verrattuna rahastosijoittamiseen on se, että ne tarjoavat mahdollisuuden korkeampaan tuottoon. Lisäksi sijoittaja pääsee valitsemaan juuri itseään kiinnostavia sijoituskohteita. Tiettyyn yhtiöön sijoittaneet voivat myös osallistua yhtiökokouksiin ja vaikuttaa näin yhtiön toimintaan. Osakesijoittaminen on kuitenkin myös yleensä rahastosijoittamista riskialttiimpaa ja sisältävät mahdollisuuden jäädä selvästi markkinatuotosta. Riskiä voi toki minimoida hajauttamalla sijoituksensa mahdollisimman huolellisesti. Kuitenkin mitä useampaan kohteeseen sijoitukset on hajautettu, sitä enemmän aikaa sijoitusten ja markkinoiden seuraaminen vie.

Jos sinulla ei ole aikaa tai kiinnostusta seurata sijoituksiasi tai olet epävarma taidoistasi asian suhteen, voi rahastosijoittaminen olla sinulle sopivin vaihtoehto. Rahastot ovat helpoin tapa päästä alkuun sijoittamisessa, sillä rahastoon sijoittaessa rahastoyhtiö sekä valitsee että hoitaa sijoituskohteet. Sinun tehtäväksesi jää vain etsiä itsellesi sopivin rahasto.

Rahastosijoittamisen parhaita puolia ovatkin sen helppous ja valmiiksi suoritettu hajautus. Rahastosijoittamisen riskit ovat yleensä osakesijoittamista matalammat, mutta myös tuottopotentiaali on matalampi. Jotkut saattavat nähdä huonona puolena sen, että sijoituspäätöksiin ei voi itse vaikuttaa, mutta helppoa sijoittamista etsivälle tämä on enemmänkin hyvä puoli. Rahastosijoittamisen suurin negatiivinen puoli on se, että kulut muodostuvat yleensä suuremmiksi kuin osakesijoittamisessa, sillä rahastoihin liittyy yleensä muun muassa erilaisia hoitokuluja.

Sijoitussuunnitelman tärkeys

Jos olet päättänyt aloittaa osakesijoittamisen, tulisi sinun luoda itsellesi sijoitussuunnitelma tai -strategia. Suunnitelmastasi tulisi käydä ilmi ainakin se, kuinka pitkäksi aikaa olet rahat sijoittamassa, ja millaisen riskitason kohteisiin ne sijoitat. Päätettyäsi nämä asiat voit alkaa miettiä, millaiset kohteet olisivat sinulle sopivimpia. Jos kaipaat korkean riskitason kohteita korkeilla potentiaalisilla tuotoilla, kasvuyhtiöihin sijoittaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Jos taas et halua ottaa suuria riskejä, vakaampiin yhtiöihin sijoittaminen on ehkä sinun juttusi.

Yleensä kaikista järkevintä on kuitenkin hajauttaa sijoituksensa monen tyyppisiin kohteisiin. Salkkuunsa kannattaa valita toisistaan riippumattomia, maantieteellisesti eri alueilla toimivia yhtiöitä. Tämä pienentää sen todennäköisyyttä, että kaikkien osakkeiden arvo lähtisi laskuun samanaikaisesti. Sijoituksensa kannattaa hajauttaa myös ajallisesti tarkoittaen sitä, ettei kaikkia rahojaan kannata sijoittaa yhdellä kertaa. Sijoitukset kannattaa tehdä pikkuhiljaa, sillä näin saat taattua sen, ettet vahingossa osta ainakaan kaikkia osakkeitasi kurssien ollessa korkeimmillaan.