Asuntosijoittaminen on yksi suosituimmista sijoittamisen muodoista. Asuntoihin voi sijoittaa joko asuntosijoitusrahastojen kautta tai ostamalla sijoitusasuntoja. Kumpi näistä sitten olisi parempi vaihtoehto? Se riippuu täysin omista toiveistasi ja tarpeistasi.

Asuntorahastojen paras puoli on niiden helppous. Alkupääomaa ei myöskään tarvita yhtä paljoa kuin sijoitusasuntoa ostaessa. Rahastoissa on kuitenkin yksi merkittävät huono puoli: hallinnointikulut. Nämä kulut syövät yleensä ison osan rahaston tuotoista.

Sijotusasuntojen ostaaminen ja vuokraaminen on huomattavasti vaivalloisempaa ja siihen tarvitaan suurempi alkupääoma kuin rahastosijoittamiseen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ostettavaa asuntoa voidaan käyttää lainan vakuutena, joten sijoitusasuntoa ostaessa rahaa tai muita vakuuksia tarvitaan yleensä vain 20-40 % asunnon hinnasta. Lainaa sijoitusasuntoihin saa suhteellisen helposti.

Millainen asunto sopii sijoitusasunnoksi?

Sijoitusasuntoa etsiessä tulee muistaa, että olet etsimässä asuntoa tietylle kohderyhmälle, et itsellesi. Yksi tärkeimmistä asioista on asunnon sijainti. Erilaisten palveluiden tai esimerkiksi rautatieaseman lähettyvillä sijaitseva asunto on yleensä huomattavasti helpompi saada vuokrattua, kuin syrjässä sijaitseva asunto.

Kun sijainti on selvillä, kannattaa miettiä, millainen asunto tulee luultavimmin vuokratuksi kyseisellä alueella. Jos esimerkiksi olet ostamassa asuntoa korkeakoulun lähellä, valtava perheasunto ei ehkä ole paras valinta. Potentiaalinen asiakaskunta eli opiskelijat vuokraavat useimmiten mahdollisimman halpoja, pieniä asuntoja. Alueesta riippumatta pienet asunnot vuokrataan yleensä suuria asuntoja helpommin. Pienten asuntojen etu sijoittajalle on myös se, että neliövuokra on yleensä isompia asuntoja suurempi, kun taas hoitovastiketta tulee maksaa vähemmän kuin suurissa asunnoissa.

Myös asunnon ja taloyhtiön ikä ovat asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon sijoitusasuntoa ostaessa. Uudet asunnot ovat yleensä vaivattomia sijoituskohteita. Asunto ei vaadi remonttia ja uusi asunto on yleensä vanhaa helpompi vuokrata. Jotkut asuntoa etsivistä jopa kohdistavat hakunsa vain uusiin asuntoihin. Uusista asunnoista voi pyytää enemmän vuokraa, mutta myös niiden ostaminen tulee kalliimmaksi. Yleensä vanhoista kohteista saa uudiskohteita paremmat tuotot, koska niiden ostohinta ei ole yhtä korkea.

Sijoitusasuntoa ostaessa kannattaa muistaa myös ottaa huomioon, onko taloyhtiöllä suunnitteilla jonkinlaisia remontteja lähiaikoina. Isot remontit saattavat tulla todella kalliiksi. Uudiskohteissa tätä ongelmaa ei yleensä ole, mutta vanhemmissa taloyhtiöissä on usein suunnitteilla jonkinlaisia remontteja.

Asuntosijoittamisen hyvät puolet

Sijoitusasuntojen ostamiseen liittyy monia hyviä puolia muihin sijoitusmuotoihin verrattuna. Yksi parhaista puolista on vuokratulojen takaama säännöllinen kuukausittainen tulo. Esimerkiksi osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaessa tuotot taas saa käyttöönsä vasta silloin, kun rahansa nostaa pois. Toki vuokratulo menee usein sijoitusasunnon lainan ja yhtiövastikkeen maksuun. Kuitenkin viimeistään sitten kun laina on maksettu pois, jää vuokrasta mukavasti ylimääräistäkin.

Asuntosijoittamisessa kohteensa tuottoja on myös melko helppoa nostaa. Parhaat tuotot saa yleensä ostamalla vanhan, jopa hieman huonokuntoisen asunnon, ja remontoimalla sen. Tällaisen asunnon saa usein ostettua halvalla, mutta remonttien jälkeen siitä voi saada hyvääkin vuokraa. Lisäksi remontoidun asunnon saattaa saada myytyä ostohintaa korkeammalla hinnalla. Asuntosijoittamisessa mahtavaa onkin se, että se tarjoaa sijoittajalle kaksi tuottolähdettä. Tuoton voi tehdä joko vuokratulona tai sitten arvonnousuna. Usein nämä kaksi tuottotapaa yhdistyvät ja asunnon arvo nousee samalla, kun sijoittajan tilille virtaa vuokratuloja.

Sijoitusasuntojen ostaminen on maltilliset riskit sisältävä sijoitusmuoto, jossa on kuitenkin mahdollisuudet hyviin tuottoihin. Vuosittainen vuokratuotto voi olla jopa 8-10 prosenttia, mutta yleensä se on noin 5 prosentin luokkaa. Tätä tuottoa voidaan kuitenkin nostaa käyttämällä velkavipua. Esimerkiksi 50-70 prosentin velkavivulla asuntoon tehty sijoitus voi poikia tuottoa jopa 10-20 prosenttia vuodessa. Suurella velkavivulla sijoittaminen tosin kohottaa asuntosijoittamisen riskejä.