Säästämisen kulmakiviä ovat tulojen ja menojen selvittäminen sekä budjetin suunnittelu. On kuitenkin olemassa monia asioita, joissa voi säästää helposti tekemällä pieniä muutoksia arkisiin tapoihinsa. Pienistäkin säästöistä kertyy pidemmäna ajan kuluessa suuria summia.

Säästä ruuassa

Ruoka on yleensä yksi suurimmista menoeristä, mutta siitä on mahdollista säästää monella tapaa. Kotiruokaa kannattaa tehdä mahdollisimman paljon ja välttää esimerkiksi työpaikkaruokalassa ja ulkona syömistä tai ruuan tilaamista kotiin. Ei kannata unohtaa, että myös esimerkiksi leivät ja herkut on helppo ja halpa valmistaa itse. Ennen ruokakauppaan lähtöä kannattaa suunnitella esimerkiksi viikon ruuat ja niihin tarvittavat ainekset etukäteen. Ruokaostoksissa voi säästää melkoisesti sillä, että ostaa vain ostoslistalla olevat tuotteet, eikä sorru heräteostoksiin. Järkevää on myös seurailla erilaisia tarjouksia ja suunnitella ruokansa erilaisten tarjousten sekä kauden vihannesten mukaan. Uuden sadon vihannekset ovat yleensä halvimpia, joten niitä kannattaa hyödyntää.

Käytä autoa harkiten

Jokainen autonomistaja varmasti tietää, että autoiluun saa kulumaan melkoisen summan rahaa. Monesti julkisilla kulkeminen tulee halvemmaksi, joten kannattaa miettiä, olisiko esimerkiksi työmatkat järkevämpi kulkea julkisilla. Lyhyet matkat tietysti taittuvat helposti myös täysin ilmaiseksi pyörällä tai kävellen. Kävelemällä tai pyöräilemällä esimerkiksi kaikki alle 3 kilometrin matkat säästät vuodessa jo hyvän summan rahaa verrattuna siihen, jos kulkisit joka ikisen matkan autolla tai bussilla.

Kilpailuta sähköt

Kilpailuttamalla sähkösopimuksen voit säästää huomattaviakin summia rahaa. Sähkön kilpailuttaminen on ilmaista, eikä vie kauaa. Jos et siis ole jo kilpailuttanut sähköjäsi, kannattaa se ehdottomasti tehdä heti. Ihan ensiksi sinun kannattaa kuitenkin tarkistaa, onko sopimuksessasi vielä määräaikaisuutta jäljellä ja aiheutuuko sopimuksen irtisanomisesta lisäkuluja.

Säästä puhelin- ja internetlaskuissa

Monilla on sama puhelin- tai nettiliittymä käytössään vuosikausia, vaikka joltakin toiselta operaattorilta olisi mahdollista saada täysin samat palvelut halvemmalla hinnalla. Puhelin- ja nettiliittymiä kannattaakin vertailla säännöllisin väliajoin ja on hyvä muistaa, että myös niitä on mahdollista kilpailuttaa. On järkevää myös miettiä realistisesti, mitä ominaisuuksia tarvitset liittymääsi. Tarvitsetko tosiaan esimerkiksi rajattomia puheluita ja viestejä, vai voisitko hoitaa kaiken yhteydenpidon jonkin ilmaisen sovelluksen kanssa? Lisäksi jos käytössäsi on erillinen internet-liittymä esimerkiksi tietokonetta varten, kannattaa miettiä, onko tämä todella tarpeellinen vai riittäisikö sinulle puhelimen kautta jaettu netti. Usein nopean internetin sisältävä puhelinliittymä tulee halvemmaksi kuin se, että hankit sekä puhelin- että internetliittymän. Joillain taloyhtiöillä saattaa tosin olla jonkin tietyn operaattorin kanssa sopimus, joka takaa talon asukkaille edullisen internetin, joten muistathan tarkistaa tämänkin mahdollisuuden.

Pihistä vaatteissa

Moni käyttää vaatteisiin paljon enemmän rahaa, kuin olisi tarpeen. Kun tarvitset jotakin uutta vaatetta, kannattaa ensin tarkistaa, olisiko se mahdollista löytää käytettynä joko konkreettiselta tai nettikirpputorilta. Alennusmyyntejä kannattaa toki myös seurata ja hankkia kauden loppuunmyynneistä tarvitteassa vaatteita jo ensi vuodeksi. Käsistään taitava voi jopa ommella ja neuloa vaatteita itse. Kannattaa pitää mielessä, että vaatteita ei tarvitse olla valtavaa määrää, kunhan hankit monikäyttöisiä vaatteita. Vaatteiden ilmettä on myös helppo muuttaa erilaisilla asusteilla.

Huvittele ja harrasta säästeliäästi

Moni käyttää vuoden aikana erilaisiin vapaa-ajan harrastuksiin ja huvituksiin enemmän rahaa kuin tajuaakaan. Erityisesti baareissa ja ravintoloissa ravaaminen ovat kalliita vapaa-ajanviettotapoja. Näitä ei suinkaan tarvitse jättää pois kokonaan, mutta miksipä et välillä ravintolaillallisen sijaan kokkaisia hienoa ateriaa ihan kotona? Jos sinulla taas kuluu paljon rahaa esimerkiksi erilaisiin liikuntaharrastuksiin, kannattaa miettiä, olisiko edes osa niistä mahdollista vaihtaa maksuttomiin harrastuksiin. Kotonakin on mahdollista jumpata monipuolisesti ja lenkkeily on myös loistava ja ilmainen harrastus.