Suurin osa ihmisistä ymmärtää säästämisen tärkeyden, mutta moni ei siltikään tee mitään asian eteen. Yllättävien menojen sattuessa kohdalle säästämättömyys johtaa helposti taloudellisiin ongelmiin. Tällaisia ennalta arvaamattomia isompia menoja voivat olla esimerkiksi eläinlääkärikäynti tai tärkeän kodinkoneen tai auton hajoaminen.

Usein rahaa ei laiteta säästöön sen takia, koska ajatellaan, ettei omilla tuloilla säästäminen ole mahdollista. Joissain tapauksissa tämä saattaa pitää paikkansa, mutta yleensä pienistäkin tuloista on mahdollista säästää edes jonkin verran. Pienistäkin säästöistä kertyy lopulta suuria summia. Miten säästäminen kannattaisi sitten aloittaa?

Selvitä tulot ja menot

Ihan ensimmäiseksi sinun tulee selvittää, kuinka paljon tuloja sinulla on kuukauden aikana ja mihin ne käytät. Jos et muista, mihin olet käyttänyt rahasi, kannattaa sinun seurata menojasi kuukauden ajan. Tämän kuukauden aikana sinun tulisi kirjata ylös joka ikinen kuluerä parin euron ostoksista isompiin menoihin. Nähdessäsi konkreettisen listan siitä, mihin rahasi kuluvat, löydät helposti asioita, joissa voisit säästää.

Tee budjetti

Tulojen ja menojen selvittämisen jälkeen on budjetin tekemisen aika. Selvitettyäsi menosi sinun on helppo arvioida, paljonko pakollisiin menoihin eli esimerkiksi asumiseen, laskuihin, työmatkoihin ja ruokaan kuluu rahaa kuukaudessa. Tässä kohtaa näet, jos esimerkiksi ruokaan kuluu enemmän rahaa kuin olisi tarpeen, ja voit alkaa miettiä keinoja kyseisen kuluerän pienentämiseksi. Tiedät myös, paljonko sinulla jää ylimääräistä rahaa pakollisten kulujen jälkeen. Budjettia tehdessäsi sinun tulee päättää, kuinka paljon saat käyttää heräteostoksiin ja muihin ylimääräisiin kuluihin, ja kuinka paljon taas laitat säästöön kuukausittain.

Mitä jos ylimääräistä rahaa ei jää?

Varsinkin pienituloisella saattaa olla tilanne, että ylimääräistä rahaa ei jää pakollisten kulujen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että säästäminen olisi täysin poissuljettu asia. Aivan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että saat itsellesi kaikki tuet, joihin sinulla on oikeus. Työssäkäyväkin saattaa esimerkiksi olla oikeutettu asumislisään, mikäli tulot ovat pienet. Selvitä myös kaikki paikat, joista sinun on mahdollista saada alennusta. Monesti opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät saavat alennuksia erilaisista palveluista.

Jos kaikki mahdolliset tuet ja alennukset on jo hyödynnetty, seuraavaksi kannattaa miettiä, onko jostakin pakollisesta kuluerästä mahdollista säästää. Suurin menoerä ovat yleensä asumiskulut, joten näissä kannattaa yrittää säästää, jos vain mahdollista. Asutko jo halvimmassa mahdollisessa asunnossa? Olisiko sinun mahdollista muuttaa pienempään asuntoon tai halvemmalle asuinalueelle? Jos muuttaminen ei ole vaihtoehto tai asut jo halvimmassa mahdollisessa asunnossa, tällöin voit yrittää säästää sellaisissa asumiskustannuksissa, jotka eivät sisälly vuokraan. Esimerkiksi vedessä, sähkössä ja internetissä voi säästää ihan mukaviakin summia hieman suunnittelemalla.

Aseta säästämiselle tavoite

Kun tiedossasi on, paljon sinun on mahdollista säästää kuukaudessa, kannattaa sinun asettaa jonkinlainen säästötavoite. Tavoitteen asettaminen parantaa motivaatiota säästämiseen. Mieti siis, mitä varten haluat säästää. Säästätkö esimerkiksi asuntoon tai lomamatkaan vai vain hätävaraksi? Kuinka paljon haluat saada säästöön kuukaudessa, entä vuodessa? Rahan säästäminen onnistuu todennäköisemmin, kun mielessä on jonkinlainen tavoite.

Valitse itsellesi sopivin säästämismuoto

Lopuksi pitäisi vielä päättää, missä säästettyjä rahoja säilyttää. Säästettyjä rahoja voi säilyttää esimerkiksi säästötilillä, säästöpossussa tai rahastossa. Tärkeintä olisi kuitenkin, että säästetyt rahat pitäisi käyttörahoista erillään, jottei houkutus niiden kuluttamiseen nousisi liian suureksi.

Säästöpossuun säästäminen tai käteisen kotona säilyttäminen on tapa, joka sopii lähinnä pienille summille. Suuria summia ei kannata säilyttää kotona ainakaan vuosikausia, sillä inflaatio saattaa heikentää kotona lojuvan rahan arvoa. Säästötili sen sijaan sopii isommillekin summille, ja on ehkäpä suosituin tapa säästää rahaa. Säästötilin avaaminen ja hallinnoiminen on helppoa, mutta matalakorkoisella tilillä inflaatio saattaa ajan myötä syödä säästöjen arvoa.